Portfolio: Artikel in Fabulous mama. Mijn dochter wordt gepest vanwege haar dwerggroei.

Marjorie

Dit artikel verscheen eerder in Fabulous Mama.

De 7-jarige Meldinysha zal naar verwachting nooit groter worden dan 140 cm. Zij heeft achondroplasie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de vorming van kraakbeen in de lange pijpbeenderen verstoord is, waardoor zich geen normale groeischijf ontwikkelt. Haar vader Skitta vertelt over de aandoening van zijn dochter.

Stop pesten met #StopBullying

Entertainer Skitta kan het niet langer tolereren dat zijn dochter wordt uitgelachen en behandeld alsof ze een attractie is. Een paar weken geleden was de maat vol. Meldinysha was uitgenodigd op een feestje dat werd gehouden in een binnenspeeltuin. Ze had er ontzettend veel zin in en ging met haar moeder en zusje een leuke middag tegemoet. Echter nam wat een leuk kinderfeestje had moeten zijn een onverwachte wending.

Dit was alles behalve de leuke eerste zwangerschap die je je partner zou gunnen

Bij binnenkomst werd ze aangestaard en uitgelachen door de andere kinderen. Maar daar bleef het niet bij, zelfs volwassenen vergaapten zich aan haar.

De situatie liep zodanig uit de hand dat zelfs moeder omver werd geduwd. Dit was voor Skitta de druppel: hij besloot niet langer te zwijgen en deelde op zeer emotionele wijze zijn verhaal op social media:

Hij wil maar één ding: mensen bewust maken van de gevolgen van pesten. Genoeg reden dus voor een interview.

Een spannende zwangerschap

‘Ik zal nooit vergeten hoe enthousiast mijn toenmalige partner en ik waren toen we ontdekten dat er een kindje op komst was, ons eigen kleine prinsesje! De zwangerschap verliep voorspoedig en met 26 weken maakten wij een afspraak voor een pretecho. We waren ontzettend benieuwd en hoopten mooie beelden van ons dochtertje te kunnen zien.’

Maar deze afspraak zette hun leven op zijn kop. De echografist vertelde dat de baby voor 26 weken niet binnen de normale groei paste. Ze adviseerde dit nader te laten onderzoeken.

‘Op zo’n moment gaat er van alles door je heen. Angst, bezorgdheid, maar je hoopt boven alles dat je kindje gezond ter wereld mag komen.’ Er volgden tal van onderzoeken in het VU medisch ziekenhuis. Dit was alles behalve de leuke eerste zwangerschap die je je partner zou gunnen.

‘Toen er werd gevraagd of er een vruchtwaterpunctie mocht worden afgenomen, besloten we dat niet te doen. Dat er afwijkingen te zien waren was duidelijk, maar we kozen ervoor af te wachten tot de geboorte. Zij was al deel van ons, en we zouden haar accepteren zoals ze was.’

Daarbuiten in de gang van het ziekenhuis liet ik dan voor heel even mijn tranen de vrije loop en huilde ik om mijn kleine meisje

Een kindje met dwerggroei

Na de geboorte werd Meldinysha vrijwel meteen onderzocht, ze lag op de intensive care met een team van artsen die zich om haar bekommerden. ‘Daar sta je dan als kersverse vader, dat kleine pasgeboren meisje daarbinnen kan je niet helpen. Je voelt je op zo’n moment machteloos. Ik zag mijn partner huilen, verscheurd van verdriet.’

Een jonge moeder die meteen gescheiden wordt van haar pasgeboren baby, dat is bijna ondraaglijk. ‘Ik bleef sterk en deed mijn best haar zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar daarbuiten in de gang van het ziekenhuis, liet ik dan voor heel even mijn tranen de vrije loop en huilde ik om mijn kleine meisje.’

‘De artsen stelden de diagnose achondroplasie, iets waar we in eerste instantie erg van schrokken. Wat zou dit voor haar toekomst betekenen en wat kunnen wij als ouders verwachten? Hoewel de artsen meteen vertelden dat deze aandoening complicaties met zich mee zou brengen, bleven we positief. Vastbesloten om Meldinysha een zo normaal mogelijk leven te geven.’

Een normaal leven

Vandaag de dag is de zevenjarige Meldinysha een stralende meid en gaat ze met veel plezier naar school. Ze heeft vriendjes en is dol op vloggen en paarden. Bij de manege krijgt ze speciale begeleiding zodat ze vertrouwd kan raken met paarden en even kan ontspannen. Helaas is er voor Meldinysha nog geen geschikte helm gevonden. Maar als ze het voor het zeggen had, dan zou hij absoluut roze zijn.

Onze dochter ziet er inderdaad anders uit, net als zoveel andere mensen

Dankzij de positieve instelling van het gezin, ondervinden zij tot nu toe weinig beperkingen in het dagelijks leven. Zij denken in mogelijkheden en dat is de boodschap die zij willen uitdragen. ‘Onze dochter zier er inderdaad anders uit, net als zoveel andere mensen. Het gaat erom hoe wij als volwassenen onze kinderen leren om te gaan met afwijzing om uiterlijk.’

Fabulous mamaa
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Instagram